Finalister och vinnare vid galan 2023

Årets eldsjäl

Johanna och Annika Hofors

Johanna Grönlund och Annika Johansson, Hofors AIF/fotboll

För Annika och Johanna har fotbollen gått som en röd tråd genom livet och gett en långvarig vänskap. När Hofors AIF för ett antal år sedan stod vid ett vägskäl om att läggas ned eller inte, valde de att kliva fram. De har sedan dess inte bara haft sina uppdrag på fotbollsplanen utan också i styrelserummet. I deras arbete har de flera gånger ställt sig frågan om hur man kan göra föreningen mer tillgänglig för barn och unga oavsett förutsättningar. Genom att inspirera varandra och andra, har man vågat tänka nytt, ha mod att genomföra och att orka hålla i.

Foto: Amelia Mauritzon & Jörgen Svendsen

Lars Olov Lind

Lars Olov Lind/innebandy, fotboll, bandy, ishockey, bangolf

Han jobbar ideellt som speaker på olika ungdomscuper och matcher inom ishockey, innebandy, bandy, fotboll och även för seniorer. Han ställer upp när föreningen vill ha hjälp. Han har suttit i styrelsen för Bergslagens bangolfförbund i många år och flertalet år som ordförande. Han har jobbat med att bevara Gästriklands/Storviks innebandyhistoria. Han jobbar ideellt på BGK VK-78’s bangolfanläggning och nu har han även börjat engagera sig i nyrekryteringen av ungdomar inom bangolfen!

Foto: Jeanette Axlander

Åke Johansson

Åke Johansson, BK Falken/boxning

Åke har varit i föreningen sedan länge, närmare 40 år. Han har sedan han jobbade i det militära tagit hand om boxare. Från jobbet tidig morgon till sent hem efter träning. Varit med och lärt nya adepter till landslagsboxare. Ställer upp på tävlingar runt Sveriges alla län. Alla som varit delaktiga i boxning runtomkring Sverige vet vem Åke är.

Foto: Amelia Mauritzon

Lars Lundberg är ordförande i Sandvikens gymnastikeavdelningar. Arkivbild.

VINNARE!

Lars Lundberg, Sandvikens GA/gymnastik

Var ska man börja när det kommer till Lars Lundberg? En fantastisk eldsjäl med en gedigen historia inom SGA men också gymnastiken i Sverige. Lars började som ledare 1970 (!) i SGA och är fortfarande aktiv. Nu som ordförande. Han själv har varit en duktig gymnast på SM/elitnivå i både trupp och individuellt. Lasse lägger en stor del av sin tid på SGA. Han är den som drivit frågan (med allt vad det inneburit) om en ny gymnastikhall för SGA som nu blir till verklighet.

Foto: Jenny Lundberg

Årets ungdom/junior

Rasmus Berg

Rasmus Berg, Gefle IF/friidrott

Har under 2022 tagit SM-guld i P17 tresteg inomhus samt brons i höjd. Under utomhussäsongen slog han sedan sitt personliga rekord i tresteg i alla tävlingar utom två. Han kom etta i statistiken i tresteg med klar marginal. Det ledde fram till ett SM-silver i tresteg ute. Han blev också uttagen i ungdomsfinnkampen.

Foto: Stisse Åberg

Elias Danielsson

VINNARE!

Elias Danielsson, Högbo GIF/skidor

Dominerade i yngsta juniorklassen under säsongen med flera JSM-medaljer. Fick chansen i junior-VM och var elva på 10 km klassisk. Tog två brons och stafettguld i ungdoms-OS i Vuokatti. SM-fyra i stafett. Avslutade året med flera segrar i december.

Foto: Sanna Svanebo

Felicia Frank

Felicia Frank, Brynäs IF/ishockey

Fick några enstaka matcher säsongen 2021/22 och började matchas hårdare under hösten 2022, trots värvningen av tjeckiska stjärnmålvakten Peslarova. När Peslarova sedan skadades allvarligt och försvann för säsongen fick Frank ta ett ännu större ansvar.

Foto: Amelia Mauritzon

Wille Larsson

Wille Larsson, Sandvikens AIK/bandy

Under 2022 utsågs Wille Larsson till ”Årets pojkspelare i svensk bandy”. Han tecknade också ett A-lagskontrakt med SAIK som 16-åring och fick göra sitt första elitseriemål i en av de första matcherna han var med i. Han läser på Bandygymnasiet i Sandviken (Bessemergymnasiet).

Foto: Amelia Mauritzon

Årets lag

Gefle IF

Gefle IF herrar/fotboll

Efter många års motgångar både idrottsligt och ekonomiskt har föreningen, laget, staben, funktionärer, frivilliga och supportrar tillsammans lyft sig till en prestation utöver det vanliga. Tillsammans steget tagits tillbaka till de finare rummen och eliten inom svensk fotboll både på planen och runtomkring. En bra organisation som jobbar med ett positivt utvecklingsarbete för bland annat ungdomar.

Foto: Joel Bäckström

Gävle GIK

Gävle GIK herrar/innebandy

Laget svarade för en oväntad prestation utöver vad någon kunde ana genom att ta steget upp i högsta ligan, SSL. Efter en tredjeplats i allsvenskan norra väntade en första kvalduell med seriesuveränen Nykvarn, tolv poäng före GGIK i tabellen. Det slutade med 2-0 i matcher för GGIK. En stark laganda och individuella prestationer från bland andra lagets fixstjärna Billy Nilsson gav 3-2 i matcher i kvalfinalen mot Karlstad. Avslutande 9-6 i Gavlehov sågs av 2142 euforiska åskådare.

Foto: Stisse Åberg

Helges IF herrar/fotboll

Med utmaningar både på och utanför planen gick klubben från Andersberg raka vägen genom fotbollsfyran och kvalificerade sig för division 3. Ett bevis på att integration byggs bäst via idrotten, laget representeras av spelare från ett stort antal olika nationaliteter som drar åt samma håll.

Foto: Daniel Thollén

Sodium Dance

VINNARE!

Sodium Dance Crew, Uddans/dans

Under 2022 lyckades de först ta hem EM-guldet i den hårda konkurrens som Europas alla hiphop-grupper bjuder (cirka 40 lag). Tre månader senare kammade de hem även VM-guldet i seniorklassen på världsmästerskapen mot totalt 56 lag.De sju medlemmarna skapar själva alla koreografier och de coachar varandra till framgångarna. Inställningen som gruppen har, att den största glädjen är att göra det tillsammans, är nog ett av deras framgångsrecept då även detta visar sig i ett framförande.

Foto: Amelia Mauritzon

Årets förening

Brynäs kyokushin

Brynäs Kyokushin/karate

En fantastisk förening där alla är med på samma villkor, från fem år till sextio. Disciplin och träningsglädje går hand i hand. Och det speglar sig i framgångar. Fem guld på SM-veckan och flera aktiva i topp i Europa och världen, bland annat mångårige ledaren och aktive Jonas Rosin samt världsmästarinnan Agnes Westrin. En förening som är omhändertagande, tillåtande, motiverande, inkluderande. Många fantastiska ledare som brinner för att engagera och ger en stor del av sig själva och sin tid till föreningen.

Foto: Magnus Hägerborn

Gävle KK

Gävle KK/konståkning

Från att ha varit en stor förening till att vara en förening som tappade åkare, som dag för dag skrapade ihop tränare till åkare som ville träna konståkning och sökte med ljus och lykta efter både engagerade föräldrar och huvudtränare samt försökte få till ett bra samarbete med bland annat kommunen för att få istider. När föreningen tappade huvudtränaren och inte hittade någon ny var det svårt att planera verksamheten. GKK överlevde tack vare ungdomsledare som ställde upp vecka efter vecka och några tappra föräldrar som engagerade sig. En hel generation konståkare, tränare, domare, föräldrar förlorades under pandemin. Våren 2021 insåg styrelsen att ett nytt grepp behövdes för att rädda klubben. Olika kompetenser tog grepp om olika ansvarsområden. Nu finns fler tävlingsåkare än på flera år och bättre samarbete än någonsin med både kommunen och andra föreningar.

Foto: Stisse Åberg

Hofors discgolf

Hofors DK/discgolf

Hofors DK är en av Sveriges största discgolfklubbar trots att klubben huserar på en ort med under 10000 invånare. Klubben har en grym gemenskap och det händer ständigt saker på banan. Man arrangerar massor med tävlingar som är välbesökta och den fina banan som förra året rankades som topp tio i landet sköts ideellt av klubben. Det blev även två SM-guld 2022 då Hanna Jansson/Emelie Eriksson vann par-SM och Hanna Jansson knep guldet på individuella SM.

Foto: Ebba Pettersson

Strömsbro IF

VINNARE!

Strömsbro IF/fotboll, innebandy, ishockey

En förening som med ett driv utöver det vanliga och en starkt brinnande idé om att bidra till ett bättre samhälle har utvecklat en unik barn- och ungdomssatsning. Med ”Våra barns framtid” har man skapat en genomtänkt ledarskola för unga och blivit en stark lokal aktör som bidrar till en meningsfull fritid för barn från olika stadsdelar i Gävle. Genom att stegvis lotsa unga ledare i den så kallade ansvarsmodellen, bidrar de till att stärka Gävles unga och rusta dem för att kliva ut i föreningslivet och i andra roller i samhället. Steg för steg och med begränsade resurser, har man under 2022 nått en nivå där verksamheten omfattar mer än 200 unga ledare och över 1 000 barn. Genom att bjuda in barn från olika delar av Gävle skapar Strömsbro IF en viktig mötesplats som överbryggar geografiska och socioekonomiska gränser och där barn och unga får möjlighet att växa tillsammans.

Foto: Erik Wikström

Årets arangemang

Gävlebocken gymnastik

Gävlebocken/gymnastik

I Sverige är det väldigt uppdelat mellan de olika tävlingsdisciplinerna i gymnastik. Truppgymnastiken har sina tävlingar och artistiska gymnastiken sina. Gefle GF ville skapa något nytt och testa gränserna. Under en helg i november arrangerades, i hela Gavlehov, en tävling kallad Gävlebocken för både truppgymnastik och artistisk gymnastik. Det blev ett arrangemang med över 900 deltagande gymnaster från Umeå i norr och Stockholm i söder. GGF var först i Sverige med detta koncept och hoppas kunna inspirera andra föreningar runt om i Sverige att göra likadant.

Foto: Agnetha Brolin

Skridskokompis

Skridskokompis, Gävle KK med flera/skridsko

Idén till projektet “Skridskokompis” på Rådhustorgets isbana föddes hos Joakim Eriksson, en otrolig inspiratör. Joakim, med stöttning av Hockeypractice, ser till att det finns fin åkbar is och Gavle City, Erlandssons veranda och Gävle Konståkningsklubb arrangerar gratis skridskoskola och lek på is varje lördag klockan 12-15. Isbanan besöks av barn med olika bakgrund, språk och erfarenheter. Volontär berättar: “Den syrianska farfarn som visade sig ha sina barnbarn åkande på isen slutade med att farfarn kunde ta sig fram på egen hand på isen tillsammans med sina barnbarn. Han kom sedan fram till mig med tårar i ögonen och tackade djupt innerligt för att vi gav honom möjligheten. Han hade aldrig sett is tidigare.”

Foto: Markus Broberg

Brynäs SM-final

VINNARE!

SM-final/ishockey

Brynäs IF hade säsongen 2020/21 närmat sig giganten Luleå i SDHL och nådde då SM-final. Den säsongen segrade Luleå med 3-0 i matcher. Säsongen 21/22 gick Brynäs in i SM-slutspelet med ett större favorittryck över sig efter att ha vunnit grundserien med 16 poängs marginal. I SM-finalserien ställdes de båda lagen åter mot varandra. Två segrar var bäddade för en fantastisk fest i Monitor Arena den 7 april när allt skulle avgöras. Efter 4127 åskådare på första hemmamatchen och 6537 på den andra, blev det nytt publikrekord med 7765 på den avgörande matchen. Enda smolket var resultatet, 2-5.

Foto: Markus Broberg

World cup volt hockey

World cup volt hockey, Gävle/parasport

Ett unikt arrangemang, det första av sitt slag i världen och något som sätter Gävle på kartan som arrangemangs-stad. Världens största elinnebandytävling med en otrolig gemenskap mellan lagen. Arrangemanget blev lyckat genom hårt arbete och samverkan mellan flera förbund och föreningen KF Heros. Allas lika värde spelar stor roll här då Heros är en förening som ska finnas till för alla, oavsett funktionsnedsättning. World Cup Volt Hockey-organisationen bestod av Parasport Gävleborg, Gävleborgs Innebandyförbund och KF Heros.

Foto: Amelia Mauritzon

Årets prestation

Frida Andersén, Box Cayenne

Frida Andersén, Hofors RS/fälttävlan

Tillbaka i landslaget igen på nya hästen Box Leo och gjorde VM-debut i somras. Det blev något av en succé. Frida var bästa svensk i tävlingarna i italienska Pratoni del Vivaro med sin 17:e plats. Hon var därmed med och kvalade i laget till OS i Paris 2024.

Foto: Sofia Lööf

Sara Hector

VINNARE!

Sara Hector, Kungsbergets AK/alpint

Olympiamästarinnan. Odiskutabel etta för sjunde gången på Sportens 100-bästalista. Detta efter en makalös säsong. Tre segrar i världscupen, ytterligare tre pallplatser. Åkte plötsligt till sitt tredje OS som favorit i storslalom – och gjorde där sitt livs prestation och vann guldet. Var en uråkning från medalj även i slalom. Tvåa i storslalomcupen efter en skada i näst sista tävlingen.

Foto: Niklas Sundin

Pontus Nyholm

Pontus Nyholm, Gävle GK/golf

Inledde proffskarriären med spel på Korn Ferry Tour i USA, snäppet under PGA-touren. Bästa placeringen var andraplatsen under våren i Veritex Bank Championship. Var även elva i en tävling och bland de 25 bästa i totalt fyra. Fick chansen att kvala till PGA-touren, men nådde inte ända fram den här gången.

Foto: Gun Wigh

Elov Olsson

Elov Olsson, Ockelbo SK/ultralöpning

Sprang för tredje gången VM på 100 km och tog sin bästa placering någonsin när han var sjua efter att ha satt personligt rekord på distansen vid mästerskapet i Berlin. I slutet av november tog han sig an nästa utmaning – och blev trea i ultraloppet UTCT på 165 km i Kapstaden.

Foto: Mikael Stenkvist

Årets ledare

Mahmet Bakir

Mehmet Bakir, Gefle IF/fotboll

Tränaren och ledaren i GIF som aldrig strävar efter de stora rubrikerna själv. Har varit assisterande i A-laget, men värderat att hans passion är att jobba med yngre spelares utveckling. Är kärnan i GIF:s ambition att fostra egna elitspelare. Jobbar med ett stort fokus på sin idrott.

Foto: Karin Johansson

Jocke Forslund

Joakim Forslund, Sandvikens AIK/bandy

Har en 30 år lång karriär som elittränare i bandy och de senaste åren i Sandvikens AIK. Är en strålande och utåtriktad ambassadör för sin sport. Står för ett involverande ledarskap och har visat sig ha en moralisk resning i utsatta lägen. Duckar aldrig utan representerar bandyn och SAIK med en uppfriskande öppenhet.

Foto: Amelia Mauritzon

Jonas Pettersson

VINNARE!

Jonas Pettersson, Gävle GIK/innebandy

Med stor kunskap i gruppdynamik och rejäl portion av erfarenhet från både innebandy och livet i övrigt tog han sig an GGIK:s herrar efter att själv varit borta från innebandyn i flera år. Han fick spelarna att tro att det omöjliga var möjligt, och coachade laget ända upp i SSL.

Foto: Karin Johansson

Sanna Pettersson

Sanna Pettersson, Gävle KK/konståkning

Gävle Konståkningsklubb skulle inte vara den fantastiska klubben som den är utan henne. Sanna har varit med i klubben som tränare sedan 2006, nu är hon vice ordförande. Hon ser alla individer, lyfter alla barn, hjälper dem att klara av nästa steg och moment som de alltid vill klara. Sanna står ofta som tränare för att det ska finnas fler tränare på isen så att alla får chansen att få stöttning. Sanna stärker barnens självkänsla och självförtroende. Sanna brinner för den här klubben och hon brinner för att alla barn ska kunna få möjlighet att få delta, känna gemenskap och samhörighet för att Gävle Konståkningsklubb är mera än just bara konståkning.

Foto: GKK hemsida

Årets idrottsprofil

Sara Hector

Sara Hector, Kungsbergets AK/alpint

Visst, hon bor sedan länge i Duved, och numera Österrike, men hon lyfter alltid fram hemmaklubben Kungsbergets alpina och Sandvikens kommun. En stor dag i Sandviken när hon hyllades efter OS-guldet. Bidrar till ALS-forskningen med sin årliga välgörenhetstävling. Nådde ut till många fler än de inbitna med sitt Sommarprogram i P1.

Foto: Niklas Sundin

Mikko Manner

Mikko Manner, Brynäs IF/ishockey

Kom till Gävle och Brynäs med en mjuk och mänsklig framtoning som tog alla med storm. Ett bevis på att man med vänlighet och ödmjukhet fortfarande kan komma ganska långt, och trots sportsliga utmaningar har han behållit sin stora popularitet hos de flesta brynäsare.

Foto: Daniel Sandström

Martin Rauschenberg

VINNARE!

Martin Rauschenberg, Gefle IF/fotboll

Årets återvändare i gästrikefotbollen. Kom tillbaka till Gefle IF och visade med sin karaktär vad som krävdes på planen. Ledde laget från sin mittbacksposition som en verklig lagkapten. En dansk vinnarskalle som lyfte Gefle IF tillbaka till superettan.

Foto: Karin Johansson

Lara Stalder

Lara Stalder, Brynäs IF/ishockey

Poängdrottningen i SDHL. Satte rekord i serien med 34 mål och 55 assist – totalt 89 poäng. En både sevärd och effektiv spelare trots att hon alltid har tuffaste uppvaktning. Schweiziskan visar också att engagemanget för idrotten i stort finns när hon efter den nyss avslutade säsongen flyttar hem till Schweiz för att lyfta damhockeyn där.

Foto: 

Årets idrottskvinna

Vinnaren av detta pris baseras på den 100-bästa lista som Arbetarbladet och Gefle Dagblads sportredaktion presenterade i december 2022. 

Sara Hector

Sara Hector, Kungsbergets Alpina/storslalom

Olympiamästarinnan. Odiskutabel etta för sjunde gången på Sportens 100-bästalista. Detta efter en makalös säsong. Tre segrar i världscupen ytterligare tre pallplatser. Hon åkte plötsligt till sitt tredje olympiska spel som favorit i storslalom – och gjorde där sitt livs prestation och vann guldet. Var en uråkning från medalj även i slalom. Tvåa i storslalomcupen efter en skada i näst sista tävlingen. Nominerad till Jerringpriset och Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan.

Foto: Niklas Sundin

Årets idrottsman

Vinnaren av detta pris baseras på den 100-bästa lista som Arbetarbladet och Gefle Dagblads sportredaktion presenterade i december 2022. 

Billy Nilsson

Billy Nilsson, Gävle GIK innebandy

Det var inte en slocknad stjärna som kom hem till Gävle GIK – utan en som tände alla andra också. Nilsson vann poängligan i allsvenskan med 67 (32+35) och dundrade vidare i kvalet med 22 (10+12). Men det var inte siffrorna som imponerade mest utan hans karaktär och förmåga att lyfta alla andra. 

Foto: Karin Johansson