Finalister

Här är 2019 års finalister till Gästriklands Idrottsgala. Den 7 maj skulle vinnarna tillkännages på galan. Dessvärre har galan ställts in under rådande omständigheter med Covid-19. Priserna för 2019 kommer istället att delas ut på galan den 6 maj 2021. 

Årets lag

Ockelbo Basket

Ockelbo Basket, herrar

Klubben har gjort comeback i seriespel – och visade med en rad återvändare direkt vilken nivå man kan nå. Vann div 2 och gick upp i Basketettan. Fyller återigen Kuxahallen med baskethungrig, stolt och högljudd publik.

Bolltrollarna

Sandvikens IF Bolltrollarna, fotboll/mixed

Laget där alla får plats och skapar sammanhållning med skoj, skratt och tårar under träningar och seriesammandrag. Står för det grundläggande i föreningslivet sprider glädje även till andra.

Skutskärs IF

Skutskärs IF, bandy/damer

Gick för andra året i rad till SM-final på Studenternas och drog med sig halva orten upp på läktarna. Föll sedan i en tät och tuff match mot Västerås SK – men gav sig inte förrän efter förlängning och straffläggning.

Åbyggeby FK

Åbyggeby FK, herrar

Klubben som gjort kometkarriär i distriktet och vunnit sin serie tre år i rad – senast den här säsongen blev det serieseger i division fyra, detta utan en enda förlust. Något som gav avancemang till trean.

Årets eldsjäl

Josephine Breisch

Josephine Breisch, Sandvikens Budo och kampsport

Vågar med mod och energi visa vägen i en tuff sport och har med vidsynt ledarskap öppnat klubben som numera har lika många kvinnor som män i verksamheten. Själv aktiv på högsta svenska nivå.

Eric Lundkvist

Eric Lundkvist, Sandvikens SHK/simsport

Under sin hela 29 år som tränare, varav 24 år utan uppehåll, har Eric med kunskap, gott ledarskap och beprövad erfarenhet, utvecklat simmare i klubben. Under 2019 har Eric dessutom kunnat kröna sitt ledarskap med att ha coachat fram en av klubbens simmare till ungdomslandslaget.

Benny Pettersson

Benny Pettersson, Storviks IF

Mångårig ordförande i en mycket livaktig förening. Leder med stor energi arbetet för att modernisera Parkhallen och därmed skapa möjligheter för ungdomar att idrotta vidare på orten. Närmast outtröttlig i sitt engagemang.

Mats Åkerlind

Mats Åkerlind, Gefle IF/friidrott

Ytterst respekterad, såväl i Sverige som internationellt, för sin djupa kunskap i sporten och sin kompetens kring arrangemang. Fanns med i organisationen kring U23EM på Gunder Häggstadion, som var det första internationella friidrottsmästerskapet i Gävle någonsin. Alltid förknippad med Gävle och Gefle IF.

Årets förening

Gefle IF

Gefle Gymnastikförening

Har utvecklats till en av de främsta gymnastikföreningarna i landet – sedan man ytterligare breddat sin verksamhet. Jobbar intensivt med att hitta nya former av gymnastik som kan passa alla. Var en av initiativtagarna till ”Sportlovskul”, där ungdomar får prova på idrotter gratis i Gavlehovshallen.

Hofors AIF

Hofors AIF

Föreningen som arbetar för jämställdhet på alla plan och ser till att den är öppen för alla ledare och spelare på samma förutsättningar. Driver bland annat projektet ”En meningsfull fritid för alla”, där ungdomar i årskurserna 4–9 välkomnas för spontanidrott utan kostnader.

Sandvikens IF

Sandvikens IF

Har under 2000-talet utvecklats från en klubb med sviktande ekonomi till en förening som finns överallt där ideella krafter och engagemang behövs. Detta såväl på fotbollsplaner som i andra arenor, bland annat genom projektet ”Framsteget”. Utmanar om en plats i eliten på såväl dam- som herrsidan.

Skutskäs IF

Skutskärs IF

Klubben som aldrig gav upp utan såg till att sporten bandy bevarades på orten. Återskapade den konstfrusna arenan med ideella krafter och tog sedan ett jämställdhets grepp i den sportsliga verksamheten som skapat respekt i Idrottssverige. Damlaget har två år i rad satt publikrekord för finalen på Studenternas – och visat att man är folkets lag.

Årets ledare

Mathias Danielsson

Mathias Danielsson, Högbo GIF/längdskidor

Stor initiativtagare till den fina och breda satsning klubben gjort på ungdoms- och juniorsidan. Klubben är numera högt respekterad för såväl framgångar i spåren som den laganda man skapat i den individuella sporten.

Bild kommer 1920x1080

Janne Olsson, BK Falken/boxning

Tidigare svensk mästare och storboxare som tagit klivet över till ledar- och tränarrollen. Ytterst engagerad och med en förmåga att få människor att växa även utanför ringen.

Sarah Winges

Sarah Winges, Hofors IBK/innebandy

Har under tio år med stor passion och engagemang tränat olika flicklag i föreningen. Under säsongen blev det också fina sportsliga framgångar här Hofors både vann DM-guldet och blev länsmästare för damjuniorer.

Evren Yilmaz

Evren Yilmaz, Brynäs IF /fotboll

Något av Mr Brynäs när det handlar om fotboll efter 30 år i föreningen. Har tankar och idéer kring det mesta som sker i klubben och är förutom det breda engagemanget även tränare, såväl på ungdoms- som seniornivå.

Årets nykomling

Albin Airisniemi

Albin Airisniemi, Sandvikens AIK/bandy

Fick förra säsongen delvis förstörd av en skada – men visade under hösten vilken kapacitet han har när han nu genom att bli mer seriös utvecklat allt. Fick till slut landslagsdebutera.

Simone Edefall

Simone Edefall, Sandvikens IF/fotboll

Värvades till Sandvikens IF som en målskytte – och svarade direkt upp mot de förväntningarna. Vann skytteligan i division ett med 32 mål. Något som gjort att hon fortsatt karriären i allsvenska Djurgården.

Felicia och Sigrid 2

Sigrid Källander och Felicia Dackell, Uddans&Co Danceteam

Ytterst seriösa och träningsflitiga dansare som under året tog ett stort steg – och nådde stora framgångar. Vann SM-guld i två olika discipliner under året och tävlade även internationellt – med tiondeplats i disco i EM som främsta merit.

Hannah Åkerblom

Hannah Åkerblom, Gävle RS/ridsport

Spanienbaserad ryttare som svarade för en av klubbens riktigt stora insatser genom åren när hon kvalade in till Gran Prix-hoppningen i Falsterbo och plötsligt tävlade mot världsstjärnor som Peder Fredricsson.

Årets ungdom/junior

Rebecca Gyllner

Rebecca Gyllner, Gävle GK/golf

Ett av Sveriges framtidslöften på damsidan. Vann framför allt Teen cup, finalen för 16-åringar efter att ha gått fyra under par i tävlingen.

Louise Lindström

Louise Lindström, Högbo GIF/längdskidor

Under näst sista säsongen som junior tog hon ytterligare ett kliv och tog två individuella silver i JSM, samt ett stafettsilver. Tog en plats i det svenska JVM-laget – och var med och åkte hem ett stafettbrons.

Maja Nylén-Persson

Maja Nylén Persson, Brynäs IF/ishockey

Stor talang som kom till Brynäs inför den här säsongen. Har trots sin ålder hunnit med att spela både VM och OS. En back som har en internationell dimension i sitt spel. Imponerade på alla redan i uppvisningsmatchen Brynäs Svarta–Brynäs Vita där NHL-proffsen deltog.

David Olsson

David Olsson, BK Falken/boxning

Stor talang i Falken som inte gick att hejda i junior-SM i Köping där han boxade sig fram till guldet. Gjorde även fina insatser i olika turneringar.

Årets idrottsarrangemang

Distriktslags-SM

Distriktslags-SM, innebandy

Det största innebandyarrangemanget i Gästrikland någonsin. Innebandys motsvarighet till TV-pucken lockar lag från i stort sett alla landskap, såväl flickor som pojkar. För Gästriklands innebandyförbund var det en stor utmaning som man hanterade utmärkt.

Göransson cup

Göransson cup – Sandvikens IF/fotboll

Turneringen som är på väg att utvecklas till inomhussäsongens Gothia cup. Växer för varje år – och lockar med bra arrangemang, logistik och en bra huvudarena i Göransson Arena. Sandvikens IF förädlar dessutom hela tiden sin viktiga turnering.

GÄVLE 20190714
Kaiza Karlén i längdhopp vid U23-EM i friidrott i Gävle under söndagen.
Foto: Christine Olsson / TT / kod 10430

U23EM, friidrott

För första gången någonsin arrangerades ett internationellt friidrottsmästerskap i Gävle. Under några dagar direktsändes tävlingarna på helrenoverade Gunder Häggstadion i internationella TV-kanaler. Flera av medaljörerna fanns sedan med i stora VM i Doho senare under året.

World cup

World cup – Sandvikens AIK/bandy

Världsturnering behövde flytta inomhus för att kunna genomföras – och har sedan stannat kvar i Göransson Arena och Sandviken. Är den absolut mest prestigefyllda turneringen vid sidan om VM och SM-finalen och arrangerades under 2019 för elfte gången av Sandvikens AIK.

Årets profil

Sweden's Sara Hector competes during an alpine ski, women's World Cup giant slalom in Courchevel, France, Monday, Dec. 17, 2019.(AP Photo/Marco Trovati)  AJM111

Sara Hector, Kungsbergets AK/alpint

Är bofast i det alpina landslaget och med en förmåga att åka in topp-tio i såväl världscuptävlingar som mästerskap. Fortsätter, trots framgångarna, att tävla för Kungsberget – och arrangerade där i våras även ALS Hector Challenge till förmån för forskningen mot sjukdomen.

Pelle Olsson

Pelle Olsson, Sandvikens IF/fotboll

Har med sin ytterst professionella inställning blivit en viktig del i Sandvikens IF:s utveckling. Olsson är ett erkänt tränarnamn i Sverige, med en dokumenterad förmåga att utveckla spelare och skapa slagkraftiga lag.

Sweden's Anna Wijk lifts the winner trophy after winning against Switzerland, after the 12th Women's World Floorball Championships between Sweden vs Switzerland, in Neuchatel, Switzerland, Sunday, Dec. 15, 2019.  Sweden won the game during the overtime period of the Gold Medal game. (Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)  LRC820

Anna Wijk, KAIS Mora/innebandy

Har rötterna i Sandvikenklubben Alba och är en av de främsta innebandyspelarna den sista tioårsperioden – i världen. Vann så sent som i slutet av 2019 sitt sjätte VM-guld. Passade även under hösten på att slå poängrekordet i damernas högsta serie och har även vunnit ett SM-guld med Mora.

Mats Åkerlind

Mats Åkerlind, Gefle IF/friidrott

Ytterst respekterad, såväl i Sverige som internationellt, för sin djupa kunskap i sporten och sin kompetens kring arrangemang. Fanns med i organisationen kring U23EM på Gunder Häggstadion, som var det första internationella friidrottsmästerskapet i Gävle någonsin. Alltid förknippad med Gävle och Gefle IF.

Årets prestation

Sweden's Sara Hector competes during an alpine ski, women's World Cup giant slalom in Courchevel, France, Monday, Dec. 17, 2019.(AP Photo/Marco Trovati)  AJM111

Sara Hector, Kungsbergets AK/alpint

Fortsätter att placera sig topp-tio i världen. Var femma som bäst i storslalom i världscupen under förra säsongen och noterade en sjätteplats tidigt under årets säsong. Vid hemma-VM i Åre blev Sara sjua.

Sweden's Sara McManus in action during the final match between Sweden and Switzerland at the Women's Curling World Championship in Silkeborg, Denmark, Sunday March 24, 2019. (Henning Bagger/Ritzau Scanpix via AP)

Sara McManus, Team Hasselborg/curling

Europamästare för andra året när hon var med och försvarade titeln i Helsingborg. Tog under året också andra VM-silvret i rad – samt flera segrar i Grand Slam-turneringar, de största titlarna utanför mästerskapen.

Emil Norling

Emil Norling, Fyshuset/styrkelyft

Blev juniorvärldsmästare i Helsingborg – men nöjda sig inte med det. Utan blev i december även Europamästare för seniorer, tyngsta titeln efter VM. Förbättrade då för andra gången under säsongen världsrekordet för juniorer.

Fredrik Wallin

Fredrik Wallin, Gävletravet/trav

Vann under året segrar i anrika storlopp som Stochampionatet och Drottning Silvias Pokal med hästen Activated och i stora tvååringsloppet Svampen med Sayonara. Hans år var resultatmässigt det bästa en Gävletränare noterat.

Årets idrottskvinna

Vinnaren av detta pris baseras på den 100-bästa lista som Arbetarbladet och Gefle Dagblads sportredaktion presenterade i december 2019. 

Sweden's Sara McManus in action during the final match between Sweden and Switzerland at the Women's Curling World Championship in Silkeborg, Denmark, Sunday March 24, 2019. (Henning Bagger/Ritzau Scanpix via AP)

Sara McManus, Team Hasselborg/Curling

Europamästare för andra året när hon var med och försvarade titeln i Helsingborg. Tog under året också andra VM-silvret i rad – samt flera segrar i Grand Slam-turneringar, de största titlarna utanför mästerskapen.

Årets idrottsman

Vinnaren av detta pris baseras på den 100-bästa lista som Arbetarbladet och Gefle Dagblads sportredaktion presenterade i december 2019. 

Emil Norling

Emil Norling, Fyshuset/styrkelyft

Blev juniorvärldsmästare i Helsingborg – men nöjda sig inte med det. Utan blev i december även Europamästare för seniorer, tyngsta titeln efter VM. Förbättrade då för andra gången under säsongen världsrekordet för juniorer.