Finalister

Här är årets finalister till Gästriklands Idrottsgala. Den 12 april ska allt avgöras på Göransson Arena i Sandviken.  

Årets ledare

Poya Asbaghi – Gefle IF/fotboll

Han kom som en stormvind i slutet av maj och fick med sitt engagemang Gefle IF att lyfta från bottenplaceringen i superettan och rädda kontraktet. Förändrade inte bara tabellpositionen utan även spelet och attraktionsförmågan. Lämnade sedan för att bli tränare i allsvenska IFK Göteborg.

Annelie Branteryd – Gefle GF/gymnastik

Låg, tillsammans med övriga ledare, bakom Gefle Gymnastikförenings framgångsrika juniorlag i trupp. Året inleddes med seger i RM och avslutades med guld i junior-SM, det första för ett Norrlandslag på över tio år. Annelies ledarskap bidrog stort till lagets guld.

Mathias Danielsson – Högbo GIF/skidor

Ledare för den äldsta gruppen skidåkare. Här finns de som satsar ordentligt på sin sport men även de som väljer att fortsätta för att de tycker att det är roligt att åka skidor och träna. Mathias bryr sig om alla! Har dessutom varit duktig åkare själv så han är en bra förebild och kan ge rätt hjälp.

Jonas Rosin – Gefle Kyokushin/kyokushin karate

Själv på högsta världsnivå – men med tid att utbilda och utveckla sina klubbkamrater. Endast 21 år gammal är han aktiv utövare, i medelvikt rankad som nummer sex i världen och nummer ett i Europa. Dessutom huvudtränare i klubben samtidigt som han på heltid studerar i Uppsala.

Årets lag

Brynäs IF – ishockey herrar

Överträffade supportrarnas förväntningar genom att ta sig till SM-final och var ytterst nära guldet – förlorade den avgörande SM-finalen efter sudden death.

Gefle IF – fotboll damer

När herrarna sviktade stod damerna pall. Gefle IF vann div 2 utan att förlora en enda match och spelar 2018 i div 1. Snabbt marscherat av ett lag som haft seniorverksamhet i några få år.

Hofors Ridsällskap – fälttävlan

Första norrländska lag att vinna lag-SM-guld i fälttävlan, i tuffaste konkurrensen hittills i antal startande lag. Det var framför allt insatsen på den blöta terrängbanan som lade grunden till guldet.

Årsunda IF – fotboll herrar

Inför säsongen fanns det stora frågetecken kring laget, som hade fått kvala sig kvar i div 4 Gästrikland året innan. Ingen trodde på ÅIF, knappt ens de själva! Men de vann div 4 och gick upp i trean.

Årets idrottsprofil

Kalle Andersson – Sandvikens MK/rally

”Rally-Kalle” ligger bakom en mängd stora tävlingar i distriktet. En tävlingsledare som satt avtryck långt utanför Gästrikland, främst genom ett antal SM-rallyn genom åren. Han har med sina nydanande arrangemang utvecklat sporten.

Nicklas Bäckström – Washington Capitals/ishockey

Den nu aktive ishockeyspelare från Gästrikland som nått högst på karriärstegen. Storstjärna i NHL, ständigt i toppen av passnings- och skytteligor. Bidragande orsak till Sveriges VM-guld 2017. Glömmer aldrig sin första klubb och skola i Valbo.

Anna Wijk – KAIS Mora/innebandy

26-åringen från Sandviken har tre gånger i rad valts till världens bästa innebandyspelare. Utsedd till årets spelare i Sverige två gånger. Har spelat hem fem VM-guld och ett SM-guld. November 2012-april 2017 spelade hon samtliga 122 seriematcher och gjorde poäng i alla.

Mats Åkerlind – Gefle IF/friidrott

Redan vid 14 års ålder valdes han in som styrelseledamot i Gefle IF. Han har haft mängder av engagemang och tilldelats utmärkelser för sitt arbete i Sverige och Europa. Under de 40 åren i friidrottens tjänst är han också känd som speaker vid tävlingar på alla nivåer.

Årets eldsjäl

Pelle Hallberg – Hagaströms SK/skridsko

Han har i över 15 år kämpat för att hålla sporten vid liv i Gävle och peppar alla att ställa sig på startlinjen. Alltid glad och försöker skapa de bästa förutsättningarna för att utöva sporten. Trots att klubben är Sveriges största skridskoklubb har ännu ingen konstfryst bana anlagts i Gävleområdet.

Märta Hägglund – Sandvikens IF

Hon var ordförande i Damklubben som SIF haft tidigare, arbetar med lottförsäljning, har haft ansvar för SIF:s kiosk på hemmamatcherna och varit ansvarig för bingolottoförsäljningen. Märta, nu 79 år, är en viljestark kvinna med grym arbetskapacitet och stor portion av humor.

Leif Rosenberg – BK Falken/boxning

Han har ägnat många år åt den lilla kvartersklubben i Sätra och nått stora framgångar som ledare och tränare för många av klubbens profiler genom åren. Han driver nu en mycket populär och uppmärksammad verksamhet med boxningsträning för Parkinsonsjuka.

Mats Åkerlind – Gefle IF/friidrott

När han insåg att han inte skulle bli en framstående friidrottare valde han ledarbanan, och det redan i skolåldern. Han har varit synonym med Gefle IF friidrott under cirka 40 års tid och det han inte vet om föreningens aktiva på alla nivåer under alla år är inte värt att veta.

Årets förening

Gefle Gymnastikförening

Har under de senaste åren växt till en av de främsta gymnastikföreningarna i landet och en av de största föreningarna i Gävle. Motto: att alla i Gävle som vill börja med gymnastik ska få göra det.

Ockelbo Hockey Club

Har med många timmars ideellt arbete uppfyllt drömmen om att lilla Ockelbo ska få en ishall, trots spel i lägre divisioner. En mångårig kamp gav resultat under 2017 då hallen stod helt färdig.

Sandvikens IF

Arbetar aktivt med att få med alla människor i sin verksamhet. Klarar av stora arrangemang, verksamhet som nattfotboll och integrationsprojekt, samt att ha fotbollslag för alla åldrar och nivåer.

Skutskärs IF

Vågade satsa på full jämställdhet i en förening som 2019 spelat bandy på i 100 år, med stora framgångar på herrsidan. Damlaget marscherade genom sin serie och gick upp i elitserien i bandy.

Årets prestation

Brynäs IF – ishockey herrar

Gick till SM-final i ishockey och var nära klubbens 14:e guld men föll i sjunde och avgörande finalmatchen mot HV 71 efter en spännande och händelserik finalserie.

Gefle IF – fotboll herrar

Vände ett hopplöst underläge med sistaplats efter drygt halva serien till nytt kontrakt i superettan. Gjorde det dessutom genom att helt förändra sättet att spela, både effektivt och publikfriande.

Sara Hector – alpint

Kom tillbaka remarkabelt snabbt efter ett års skada och en många gånger kämpig rehabilitering. Nådde därefter topplatser i världscupen och blev nia i VM.

Daniel Mossberg – bandy

Årets man i svensk bandy ledde Sverige till VM-guld på hemmaplan med en stor insats när Sverige vände VM-finalen mot Ryssland i Göransson Arena

Årets idrottsarrangemang

Gävle Triathlon – Gävle Triathlon/triathlon

Har på några få år seglat upp som en av de bästa arrangörerna i landet. Simning i Gavleån, cykel och löpning på Brynäs och Gävle Strand, innebär att tävlingen är attraktiv för åskådare.

Göransson cup – Sandvikens IF/fotboll

En av Sveriges största inomhusfotbollscuper med ett unikt upplägg i Göransson Arena. Största evenemanget årligen i länet och ett arrangemang i världsklass.

SM i motocross – AMF Årsunda/motocross

Arrangerade två SM-tävlingar för motorcyklar, isbanetävling för solo- och sidovagnsekipage på Storsjöns is samt SM i motocross på Årsunda motorstadion. Utsågs av SWEMO till årets arrangör

World cup – Sandvikens AIK/bandy

Sandvikens AIK har under flera år med framgång drivit försäsongscupen där de absolut bästa klubblagen möts och gör upp om titeln ”värdens bästa lag”. Lockar också stora skaror supportrar.

Årets nykomling

Lisa Andersson – Gävle Alpina/skicross

Fick sitt genombrott i världscuppremiären där hon blev sexa i början av december och sedan tog en tionde- och en åttondeplats. Togs därför ut till OS. Tog 2017 också silver i junior-VM i Italien.

Rasmus Bergqvist – VK-78/bangolf

Hoforskillen vann dubbelt vid junior-EM i Askim. Först lagtiteln – och sedan tog han det prestigefyllda individuella guldet också. Även JSM-brons under säsongen. Spelar i elitserien för Skoghall.

Ellen Bäcke – SMK Ockelbo/snöskoter

Blott 16 år fyllda drämde Ellen Bäcke till med SM-guld i stadioncross för snöskoter under SM-veckan. Trots en rejäl vurpa i kvalet defilerade hon hem segern i finalen efter ledning från start till mål.

Linus Ölund – Brynäs IF/ishockey

20-åring som började i J20, lånades ut till AIK – men i slutet av SHL-säsongen var en av lagets ledande spelare. Mycket spelskicklig center som i slutspelet gjorde sex mål och fyra pass på 20 matcher.

Årets ungdom/junior

Lisa Andersson – Gävle Alpina/skicross

Började med skicross som 16-åring och redan under sin första säsong på toppnivå vann hon den totala Europacupen. Tog också JVM-silver, framskjutna placeringar i världscupen och en OS-biljett.

Ebba Larsson och Olivia Sjölander – Uddans, Gävle/hiphop

Regerande svenska mästare och Sveriges högst rankade par i hiphop i vuxenklassen. Vid VM i Köpenhamn i oktober var de ett av sju par (enda svenska) i final. Där blev det en sjätteplats.

Louise Lindström – Högbo GIF/längdskidor

Toppade en stark säsong som förstaårsjunior med att ta JSM-guld i sprint och stafett och silver på 5 km och 10 km masstart. Deltog också i juniorlandskamp. God förebild för de yngre åkarna i klubben.

Linus Ölund – Brynäs IF/ishockey

När han en bit in på 2017 fick chansen i Brynäs A-lag tog han den direkt och blev en av de bärande spelarna när laget överraskande tog sig till SM-final. Hade väldigt mycket speltid i SM-slutspelet.

Årets idrottskvinna

Vinnaren av detta pris baseras på den 100-bästa lista som Arbetarbladet och Gefle Dagblads sportredaktion presenterade i december 2017. 

Sara McManus, Team Hasselborg/Curling

Har fortsatt ligga på högsta nivå efter förra säsongens stora genombrott och har på rekordkort tid alltså nått världstoppen. Tog ett nytt EM-silver i november efter förlust mot Skottland. Fixade OS-platsen genom att bli fyra i VM i våras.

Årets idrottsman

Vinnaren av detta pris baseras på den 100-bästa lista som Arbetarbladet och Gefle Dagblads sportredaktion presenterade i december 2017. 

Oskar Lindblom, Brynäs IF/Ishockey

21-åringen, fostrad i Hille/ÅIK, som ledde Brynäs med sitt spel och sin stil ända fram till ett avgörande sudden death i SM-finalen mot HV71. Karriären fortsatte, självklart, i Nordamerika där han började i Philadelphia Flyers farmarlag Lehigh Valley Phantoms. Debuterade under säsongen i Tre Kronor.