Finalister

Här finalisterna till Gästriklands Idrottsgala 2021. Under den andra halvan av april kommer vinnarna att avslöjas på en annorlunda, digital version av galan som sänds i AB/GDs kanaler. På grund av det rådande läget med pandemin och den inverkan det haft på idrotten så har antalet kategorier minskats från 11 till 6. 

Årets eldsjäl

Fidow

Ahmed Fidow, fotbollsdomare

Han har visat år efter år hur han ständigt kämpar för allas välmående inom fotbollen genom sin enorma kunskap och den respekt han ger alla personer. Ingenting är omöjligt. Har varit en aktiv domare länge trots sin unga ålder på 22 år.

Bojang

Margit Bojang, Gefle gymnastikförening

Ingen brinner för barngymnastik som Margit, som varit ledare i 38 år. Många är de barn som som börjat sitt idrottande tillsammans med Margit. Med fokus på de viktiga grundformerna, men framför allt rörelseglädje, väcker Margit barnens lust till rörelse.

Lindbom

Gunnar Lindbom, Hille IF

Har varit engagerad länge i fotbollen och idrotten i Gästrikland, framför allt i Hille IF där han finns med i alla möjliga sammanhang. En fin förebild för andra ledare och föräldrar, och som vågar stå upp för föreningens värdegrund.

Bogren

Lena Bogren, IK Sätra fotboll

Har varit aktiv i klubben mer än tio år, tidigare som ledare för flicklag, nu som sektionsmedlem. Har byggt upp en väl fungerande fotbollsskola. Har även etablerat spontanfotboll för ungdomar i Sätra. Lenas arbete bidrar starkt till integration av barn med annat modersmål än svenska.

Årets förening

Årsunda IF

Årsunda IF, flera idrotter

Årsunda IF har genom aktiva och engagerade eldsjälar under föreningens 100-årsjubileum kunnat få till en konstgräsmatta, kanske distriktets bästa. Har också fått till en snökanon och andra investeringar. Lägger stora ideella resurser på skridskobanor på Storsjön och skidspår.

Hofors AIF

Hofors AIF, flera idrotter

Föreningen har under året fortsatt att växa och bredda sitt engagemang, gått från 380 till över 500 medlemmar. Har fått mycket uppmärksamhet för sitt samhällsengagemang. Även motionsbingon har växt och lockar “icke-aktiva”. Projektet Stålkompis har fått med sig barn och ungdomar som normalt står utanför idrotten.

Skutskärs IF

Skutskärs IF, fotboll damer

Har med stort engagemang och många ideella krafter lyft damfotbollen på orten, något som ledde till ett 2020 där klubbens damlag gick obesegrat genom division 2 och därmed spelar i ettan i år.

BK Falken

BK Falken, boxning

Klubben kunde under 2020 trots alla hinder med coronan genomföra svenska mästerskapen i Gavlehovshallen i slutet av oktober. Arrangemanget gav sporten ett mycket behövligt erkännande och höjd kvalitetskänsla med lovord från alla deltagare och ledare från hela Sverige.

Årets ledare

Bengtsson

Mikael Bengtsson, Gefle IF

Har gett Gävleborna nytt hopp om ett lag i högre serier. Han har, med smal budget, skapat ett lag som verkligen är ett lag. GIF har genom hans kunskap och ledaregenskaper gjutit nytt hopp i klubben och en hårt prövad supporterskara. Har med sin positiva och humanistiska inställning stått för en mycket tydlig och märkbar utveckling av spelartruppen.

David Lehnberg i The Deer Tracks berättar om nya skivan Undersvik.

David Lehnberg, Gefle Fight camp muay thai

Han blir sparkad, knäad och armbågad 30-40 timmar i veckan dag ut och dag in. Alltid glad och peppande, brinner för sporten, har i och med flytt till nya lokaler bidragit till att medlemsantalet ökat lavinartat. Alla är välkomna. Både en eldsjäl och bra ledare.

Pettersson

Johanna Pettersson, Skutskär IF bandy

Krönte i mars 2020 sin långa karriär som spelare och ledare med att leda sitt Skutskär till tredje raka SM-finalen. Det blev silver då, trots ännu en säsong i stor motvind då svårigheterna att under varma vintrar kunna spela och träna på hemmaplan ständigt ställer till det.

Sundin

Lennart Sundin, Forsbacka IK fotboll

Har ett sätt att leda föreningens herrlag i fotboll som gör att alla känner sig delaktiga, på en ort där idrottsföreningen fyller en mycket stor funktion. 2020 blev en succé där laget gick obesegrat genom division 4 och i år spelar i trean.

Årets idrottsprofil

Stark

Johan Stark, Ockelbo, basket/ishockey

Generalsekreteraren som står upp för gästrikeidrotten och aldrig glömmer sina rötter oavsett om han jobbar med basket eller ishockey.

Lindblom

Oskar Lindblom, Philadelphia Flyers, ishockey

Den unge ex-Brynäsaren spåddes en lysande NHL-framtid, karriären fick fart men såg ut att stoppas av en ovanlig cancersjukdom. Under hela 2020 kämpade han för att komma tillbaka till normalt liv och sensationellt nog stod han på isen igen i det försenade Stanley cup-slutspelet i augusti.

Hall

Leif Hall, Gävle ryttarsällskap

Har med stark röst slagits för ridsporten i många år, först som toppryttare, sedan som klubbchef i Gävle RS och banbyggare på hög nivå. Jobbar oförtrutet vidare mot att få drägliga förhållanden för sin förening.

Erika Grahm spelar ishockey i Brynäs. Foto Pernilla Wahlman / TT kod 9203

Erika Grahm, Brynäs IF, ishockey

Enastående kvaliteter både på och utanför isen, en bidragande kraft till att Brynäs nått toppläge i SDHL. Hon har tagit den styrka och kunskap hon har på isen till att få hela damhockeyn att växa.

Årets idrottskvinna

Vinnaren av detta pris baseras på den 100-bästa lista som Arbetarbladet och Gefle Dagblads sportredaktion presenterade i december 2020. 

Hector

Sara Hector, Kungsbergets Alpina/storslalom

Fick, som alla utförsåkare, ett tvärt slut på förra säsongen som avbröts. Hann med fyra placeringar bland de tio bästa – och blev tolva i storslalomcupen. Slog till med fjärdeplats, hundradelen från final, i parallellstorslalom, i österrikiska Lech i slutet av november. Och sedan i franska Courchevel kom andraplatsen – hennes första pallplats på sex år i världscupen.

Årets idrottsman

Vinnaren av detta pris baseras på den 100-bästa lista som Arbetarbladet och Gefle Dagblads sportredaktion presenterade i december 2020. 

Hellström

Anton Hellström, BK Falken/boxning

Har haft några skadefyllda år och inte kunnat göra sig själv rättvisa sedan guldet 2016. Han hade inte gått en match på ett och ett halvt år när han klev in i ringen i Gavlehovshallen – och dominerade SM på hemmaplan. 24-åringen inte bara vann SM-guldet – han blev även utsedd till turneringens bästa boxare. En succéartat comeback av en härlig idrottsman med järnvilja och krut i nävarna.