LÄSARNAS PRIS

Läsarnas pris delas varje år ut till en framgångsrik idrottare - aktiv i Gästrikland - som under året stått för en idrottslig prestation och tagit stor plats i våra hjärtan. Gefle Dagblad och Arbetarbladets sportredaktion utser 10 finalister och sedan är det du som bestämmer vem som vinner genom att vara med och rösta.

Vinnare av Läsarnas pris 2018

Sara McManus, Team Hasselborg/Curling

Har fortsatt ligga på högsta nivå efter förra säsongens stora genombrott och har på rekordkort tid alltså nått världstoppen. Tog ett nytt EM-silver i november efter förlust mot Skottland. Fixade OS-platsen genom att bli fyra i VM i våras.

Övriga kandidater

Daniel Mossberg, Sandvikens AIK/Bandy

Årets man i svensk bandy 2017 efter en imponerande säsong. Veteran – visst. Men vilken tyngd, kraft och spelglädje som 36-åringen visade. Var nära att föra SAIK till SM-final 2017 – men innan dess var han en ledande spelare när Sverige tog VM-guld i Göransson Arena.

mil Bergkvist, Hofors MS/rally

Kämpar vidare i karriären mot en plats i WRC-klassen. Kanske var inte en total 18:e plats i WRC2-VM vad Emil hade räknat med, men konkurrensen är stenhård. Sjätteplatser i Monte Carlo samt Svenska Rallyt visar likväl att kapacitet finns.

Oskar Lindblom, Brynäs IF/Ishockey

21-åringen, fostrad i Hille/ÅIK, som ledde Brynäs med sitt spel och sin stil ända fram till ett avgörande sudden death i SM-finalen mot HV71.Karriären fortsatte, självklart, i Nordamerika där han började i Philadelphia Flyers farmarlag Lehigh Valley Phantoms. Debuterade under säsongen i Tre Kronor.

Sara Hector, Kungsbergets Alpina

Gjorde comeback efter ett års skadefrånvaro och var som bäst sexa i världscupen i storslalom och blev nia i VM i St Moritz. Uttagen till OS i Sydkorea och var nia och elva som bäst i världscupen under inledningen av säsongen 2017-18 – och togs ut till OS.

Kevin Clark, Brynäs IF/Ishockey

Kanadensare som kom från schweiziska SHL Tigers och direkt blev SHL:s målkung med 23 mål – och dessutom bäst även i slutspelet med nio mål.

Erik Martinsson, Gefle IF/Friidrott

Drabbades av både sjukdom och en skada under våren i Texas. Men imponerade i slutet av säsongen i Sverige när han tog SM-silver på 400 meter och sedan vann Finnkampen i grenen på personliga rekordet 46.73. Vann både 400 och 800 meter i JSM på Gunder Häggstadion.

Lisa Andersson, Gävle Alpina/Skicross

Fick sitt genombrott i världspremiären i Val Thorens där hon blev sexa i början av december och sedan tog en tiondeplats och en åttondeplats och togs därför ut till OS. Tog 2017 också silver i junior-VM i italienska Chiesa in Valmalenco bakom Sandra Näslund.

Piotr Johansson, Gefle IF/Fotboll

Nyförvärvet från Malmö FF som levererade energi, löpningar och målgivande passningar från sin högerkant. Gefle IF:s totalt sett främste spelare under 2017. Tvåa i passningsligan med elva sådana – och dessutom tre mål.

Johanna Pettersson, Skutskärs IF/Bandy

Tog på sig uppdraget att leda Skutskärs IF:s satsning på damlaget och lyckades på ett lysande sätt som spelande tränare och förde laget upp i elitserien. Vann dessutom skytteligan i allsvenskan norra. Med Johanna på isen och i ledningen imponerade Skutskär direkt under elitseriespelet.