VINNARE 2018

Här är dom – alla vinnare på Gästriklands Idrottsgala den 12 april 2018! Se samtliga finalister

Årets ledare

Annelie Branteryd – Gefle GF/gymnastik

Låg, tillsammans med övriga ledare, bakom Gefle Gymnastikförenings framgångsrika juniorlag i trupp. Året inleddes med seger i RM och avslutades med guld i junior-SM, det första för ett Norrlandslag på över tio år. Annelies ledarskap bidrog stort till lagets guld.

Årets lag

Hofors Ridsällskap – fälttävlan

Första norrländska lag att vinna lag-SM-guld i fälttävlan, i tuffaste konkurrensen hittills i antal startande lag. Det var framför allt insatsen på den blöta terrängbanan som lade grunden till guldet.

Årets idrottsprofil

Nicklas Bäckström – Washington Capitals/ishockey

Den nu aktive ishockeyspelare från Gästrikland som nått högst på karriärstegen. Storstjärna i NHL, ständigt i toppen av passnings- och skytteligor. Bidragande orsak till Sveriges VM-guld 2017. Glömmer aldrig sin första klubb och skola i Valbo.

Årets eldsjäl

Pelle Hallberg – Hagaströms SK/skridsko

Han har i över 15 år kämpat för att hålla sporten vid liv i Gävle och peppar alla att ställa sig på startlinjen. Alltid glad och försöker skapa de bästa förutsättningarna för att utöva sporten. Trots att klubben är Sveriges största skridskoklubb har ännu ingen konstfryst bana anlagts i Gävleområdet.

Årets förening

Sandvikens IF

Arbetar aktivt med att få med alla människor i sin verksamhet. Klarar av stora arrangemang, verksamhet som nattfotboll och integrationsprojekt, samt att ha fotbollslag för alla åldrar och nivåer.

Årets prestation

Gefle IF – fotboll herrar

Vände ett hopplöst underläge med sistaplats efter drygt halva serien till nytt kontrakt i superettan. Gjorde det dessutom genom att helt förändra sättet att spela, både effektivt och publikfriande.

Årets idrottsarrangemang

Göransson cup – Sandvikens IF/fotboll

En av Sveriges största inomhusfotbollscuper med ett unikt upplägg i Göransson Arena. Största evenemanget årligen i länet och ett arrangemang i världsklass.

Årets nykomling

Lisa Andersson – Gävle Alpina/skicross

Fick sitt genombrott i världscuppremiären där hon blev sexa i början av december och sedan tog en tionde- och en åttondeplats. Togs därför ut till OS. Tog 2017 också silver i junior-VM i Italien.

Årets ungdom/junior

Linus Ölund – Brynäs IF/ishockey

När han en bit in på 2017 fick chansen i Brynäs A-lag tog han den direkt och blev en av de bärande spelarna när laget överraskande tog sig till SM-final. Hade väldigt mycket speltid i SM-slutspelet.

Årets idrottskvinna

Sara McManus, Team Hasselborg/Curling

Har fortsatt ligga på högsta nivå efter förra säsongens stora genombrott och har på rekordkort tid alltså nått världstoppen. Tog ett nytt EM-silver i november efter förlust mot Skottland. Fixade OS-platsen genom att bli fyra i VM i våras.

Årets idrottsman

Oskar Lindblom, Brynäs IF/Ishockey

21-åringen, fostrad i Hille/ÅIK, som ledde Brynäs med sitt spel och sin stil ända fram till ett avgörande sudden death i SM-finalen mot HV71. Karriären fortsatte, självklart, i Nordamerika där han började i Philadelphia Flyers farmarlag Lehigh Valley Phantoms. Debuterade under säsongen i Tre Kronor.

Läsarnas pris

Läsarnas pris delas ut till en framgångsrik idrottare – aktiv i Gästrikland – som under året stått för en idrottslig prestation och tagit stor plats i våra hjärtan. Vinnaren röstas fram av GDs och ABs läsare. 

Sara McManus, Team Hasselborg/Curling

Har fortsatt ligga på högsta nivå efter förra säsongens stora genombrott och har på rekordkort tid alltså nått världstoppen. Tog ett nytt EM-silver i november efter förlust mot Skottland. Fixade OS-platsen genom att bli fyra i VM i våras.

Sandviks stipendier

Sandvik delar ut två stipendium om 25 000 kronor vardera, till en tjej och en kille som är aktiva barn/ungdomsledare i sin förening i Gästrikland. Två personer som Sandvik bedömer ha egenskaper för att bli framtidens ledare.

Hanna Eriksson, Gefle gymnastik

Med en fantastisk energi och stor integritet och säkerhetstänk så agerar hon som en ambassadör för sin idrott. Hon ser inga hinder och med smittsam glädje så leder hon barn och unga till idrottsliga och sociala framgångar.

Admir Suljic, Sandvikens IF

Med en stark tro på sig själv och på andras utveckling coachar han sitt lag med både mod och glädje. Trots sin unga ålder förstår han vikten av att agera som en förebild både på plan och utanför.