VINNARE 2020

2020 var ett speciellt år. På många sätt. Den rådande pandemin och de restriktioner som följde innebar att idrottsgalan 2020 ställdes in. Planen var först att dela ut alla priser för 2019 års prestationer vid galan 2021, men då läget fortfarande var oklart strax innan jul togs beslutet att dela ut priserna på annat sätt. AB/GDs journalister överraskade istället vinnarna och passade på att ta ett kort snack med var och en. Läs vinnarintervjuerna

Årets vinnare

Årets ledare

Mathias Danielsson, Högbo GIF/längdskidor

Stor initiativtagare till den fina och breda satsning klubben gjort på ungdoms- och juniorsidan. Klubben är numera högt respekterad för såväl framgångar i spåren som den laganda man skapat i den individuella sporten.

 

Årets lag

Ockelbo Basket

Klubben har gjort comeback i seriespel – och visade med en rad återvändare direkt vilken nivå man kan nå. Vann div 2 och gick upp i Basketettan. Fyller återigen Kuxahallen med baskethungrig, stolt och högljudd publik.

Årets idrottsprofil

Sara Hector, Kungsbergets Alpina

Är bofast i det alpina landslaget och med en förmåga att åka in topp-tio i såväl världscuptävlingar som mästerskap. Fortsätter, trots framgångarna, att tävla för Kungsberget – och arrangerade där i våras även ALS Hector Challenge till förmån för forskningen mot sjukdomen.

Årets eldsjäl

Eric Lundkvist

Erik Lundkvist, Sandvikens SHK

Under sina hela 29 år som tränare, varav 24 år utan uppehåll, har Erik med kunskap, gott ledarskap och beprövad erfarenhet, utvecklat simmare i klubben. Under 2019 har Erik dessutom kunnat kröna sitt ledarskap med att ha coachat fram en av klubbens simmare till ungdomslandslaget.

Årets förening

Gefle Gymnastikförening

Har utvecklats till en av de främsta gymnastikföreningarna i landet – sedan man ytterligare breddat sin verksamhet. Jobbar intensivt med att hitta nya former av gymnastik som kan passa alla. Var en av initiativtagarna till ”Sportlovskul”, där ungdomar får prova på idrotter gratis i Gavlehovshallen.

Årets prestation

Emil Norling, Fyshuset/styrkelyft

Han blev juniorvärldsmästare i Helsingborg – men nöjde sig inte med det. Utan blev i december även Europamästare för seniorer, tyngsta titeln efter VM. Förbättrade då för andra gången under säsongen världsrekordet för juniorer.

Årets idrottsarrangemang

U23EM i friidrott, Gefle IF/Gävle kommun

För första gången någonsin arrangerades ett internationellt friidrottsmästerskap i Gävle. Under några dagar direktsändes de lysande tävlingarna på helrenoverade Gunder Häggstadion i internationella TV-kanaler. Flera av medaljörerna fanns sedan med i stora VM i Doha senare under året.

Årets nykomling

Albin Airisniemi, Sandvikens AIK/bandy

Fick förra säsongen delvis förstörd av en skada – men visade under hösten vilken kapacitet han har när han nu genom att bli mer seriös utvecklat allt. Fick till slut landslagsdebutera.

Årets ungdom/junior

Maja Nylén Persson, Brynäs IF/ishockey

Stor talang som kom till Brynäs inför den här säsongen. Har trots sin ålder hunnit med att spela både VM och OS. En back som har en internationell dimension i sitt spel. Imponerade på alla redan i uppvisningsmatchen Brynäs Svarta–Brynäs Vita där NHL-proffsen deltog.

Årets idrottskvinna

Årets idrottsman

Sweden's Sara McManus in action during the final match between Sweden and Switzerland at the Women's Curling World Championship in Silkeborg, Denmark, Sunday March 24, 2019. (Henning Bagger/Ritzau Scanpix via AP)
Emil Norling

Sara McManus, curling

Europamästare för andra året när hon var med och försvarade titeln i Helsingborg. Tog under året också andra VM-silvret i rad – samt flera segrar i Grand Slam-turneringar, de största titlarna utanför mästerskapen. 

Emil Norling, Fyshuset/styrkelyft

Blev juniorvärldsmästare i Helsingborg – men nöjda sig inte med det. Utan blev i december även Europamästare för seniorer, tyngsta titeln efter VM. Förbättrade då för andra gången under säsongen världsrekordet för juniorer.  

Sportens hederspris

Nytt inför 2020 är att Läsarnas pris ersätts av Sportens hederspris som delas ut av Arbetarbladets och Gefle Dagblads sportredaktion. 

Erika Grahm, Brynäs IF

Priset tilldelas ”en person eller förening som med avstamp i det lokala idrottslivet med öppenhet på våra sportsidor och sajter vågat ta ställning och med ord och handling visat vägen för andra”.

Fotograf: Markus Boberg, GD

Läs en intervju med vinnaren

Sandviks stipendium

Varje år delar Sandvik ut två stipendium om 25 000 kr vardera, till en tjej och en kille. Två personer som Sandvik bedömer ha egenskaper för att bli framtidens ledare. Årets vinnare är:

Hannibal (2)

Hannibal Tesfamichael, Strömsbro IF

Felicia

Felicia Dilén, Hofors Ridsällskap