VINNARE 2022

Den 6 maj 2022 sändes en digital version av galan där våra pristagare fick ta emot sina priser. Nedan kan du se vilka som tog hem de åtråvärda priserna förra året. 

Årets ledare

Daniel Moffatt, IK Huge fotboll damer

En tränare som alltid kämpat för de här tjejerna. Han har tränat det här laget sedan de var tio år och fick sedan ta över ett damlag utan spelare och tog då upp dessa då 13-14-åringar för att spela seniorfotboll och sedan dess har de spelat div 2/3/2 och nu 2022 i div 1. Med hjälp av hans ledarskap och glädje och engagemang är det i princip samma lag som spelade div 2 2018. Han är driven, målinriktad och ser alla. Han är också ödmjuk i rollen som ledare och får alla i laget att våga och tro på sig själva.

Årets idrottsprofil

Billy Nilsson, Gävle GIK, innebandy

Sommaren 2021 återvände Billy Nilsson till moderklubben efter sex säsonger i högsta ligan, SSL, och tre år i Schweiz. På meritlistan två SM-guld, en poängligaseger i SSL och två i schweiziska ligan. “Man kan säga att jag drömt om att komma tillbaka sedan jag lämnade”, sa Billy själv och såg under hösten till att GGIK lämnade botten av allsvenskan för toppen.

Årets eldsjäl

Florentin Foto Markus Boberg

Jonas Florentin, Sandvikens brottarklubb

Jonas har under nästan 30 år engagerat sig som tränare för dom yngsta barnen. Han ser varenda barn för den dom är trots ibland upp till 30 barn per träning. Han är pedagogisk och ser deras behov. Barnen älskar honom och längtar efter att få komma och träna. Även barn som vuxit upp pratar fortfarande om Jonas som den bästa tränaren dom haft.

Årets förening

Gävle judoklubb

Gävle judo club har funnits sedan 1961 och har under åren arbetat mycket med inkludering.

Nu tar föreningen ett steg till för att inkludera alla barn genom att NPF-anpassa sin verksamhet. Detta gör inte bara att de öppnar för alla barn utan tar även ett avstamp i grundvärderingarna. Ledarna i föreningen har genom ett samarbete med barn- och ungdomspsykiatrin i Gävle, Riksidrottsförbundet SISU Gävleborg och Viggo foundation fått en utbildning i hur man möter barn med NPF-diagnos

.

Årets lag

Brynäs IF ishockey, damer

Efter att ha haft några kämpiga säsonger med kvartsfinalplatser och sedan semifinal nådde Brynäs till final i SDHL-hockeyn. Förhoppningarna fanns om att rubba giganten Luleå, som vunnit guld 2018 och 2019 (2020 avbröts finalspelet), men det räckte inte den här gången heller. Brynäs var nära, men föll i tre raka matcher, de två sista efter förlängning.

Årets ungdom/junior

Theo Lindstein, Brynäs IF, ishockey

Den 16-årige backen (fyllde 17 i början av januari) har visat klassen på juniornivå i Brynäs och plockades under hösten 2021 upp i A-laget. Han blev då den förste spelare född 2005 att spela i SHL. Framför allt fick han mycket speltid under hösten.

Årets arrangemang

Novemberkåsan i enduro i Gävle

SMK Gävle arrangerar traditionsenligt Novemberkåsan vart tionde år. Efter 2000 följde 2010 och 2020 – nej, det var ju det här med covid. Tävlingen kördes hösten 2021, och blev så tuff som den brukar. 33 av 148 startande förare tog sig i mål, runt 25 000 åskådare fanns i skogarna runt Gävle under de två tävlingsdagarna.

Årets prestation

Emil Norling, Fyshuset, styrkelyft

Norling toppade sportens 100-bästalista och blev Gästriklands bästa manliga idrottare 2019, men sedan frös 2020 inne helt, utan tävlingar. 2021 blev dock ett toppår för lyftaren med först VM-silver och sedan några veckor senare EM-guld i Västerås inför tillresta supportrar.

Årets idrottskvinna

Årets idrottsman

Sweden's Sara Hector celebrates at the finish area of an alpine ski, women's World Cup giant slalom, in Kronplatz, Italy, Tuesday, Jan. 25, 2022. (AP Photo/Alessandro Trovati)
Norling Foto Amelia Mauritzon

Sara Hector, Kungsbergets Alpina/storslalom

Hade redan ett VM-silver på meritlistan från lagtävlingen i VM i Cortina när hon exploderade med karriärens fullträffar alldeles före jul. Åkte först in som tvåa i Courchevels världscupstorslalom bakom världsstjärnan Mikaela Shiffrin – och sedan, dagen efter vann Hector karriärens andra seger i världscupen när hon ledde efter första åket och höll för allt tryck och åkte hem segern med ett vrålåk. Alla de bästa var med och fick se sig besegrade. Tidigare under säsongen har Hector även visat klass i slalom genom att bli sexa i en världscuptävling. På väg mot OS i Peking.

Emil Norling, Fyshuset/styrkelyft

Äntligen fick Norling, som toppade Sportens 100-bästalista 2019, tävla internationellt igen – dessutom på hemmaplan två gånger. Det blev en succé där han bevisade att han är en av världens starkaste män. Först VM i Halmstad. Och visst – styrkan, fokuset och stjärnglansen fanns där. Emil tog VM-silver totalt och dessutom guld i marklyft. Sedan EM i Västerås i december – och då kom karriärens tyngsta titel. Emil tog guldet när han besegrade världsmästaren Anatolij Novopysmennyj – och avgjorde i det sista momentet, marklyft.

Sandviks stipendium

Varje år delar Sandvik ut två stipendium om 25 000 kr vardera, till en tjej och en kille. Två personer som Sandvik bedömer ha egenskaper för att bli framtidens ledare. 2022 gick priset till fyra unga ledare:

Stipendiaterna var:
Halimo Hussein – Sandvikens IF / Framsteget
Jalal Alhaj – IK Sätra
Saga Färnström – Hofors Ridsällskap
Gwan Al Hussein – IK Sätra