FINALISTER

Här nedan kan du se dem nominerade till Gästriklands Idrottsgala den 11 april 2019.  Gästriklands Idrottsgala riktar sig främst till utövare och ledare på seniornivå. För samtliga priser utom Årets idrottsprofil ska finalisterna vara aktiva i en förening i Gästrikland. Läs mer om kriterierna för respektive kategori.

Av sammanlagt 11 priskategorier har sju tagits fram från inskickade nomineringar. Till övriga priskategorier tar Arbetarbladet och Gefle Dagblads sportredaktioner själva fram kandidater. 

ÅRETS LAG

Skutskär IF, bandy/damer

Nykomlingen i elitserien som svarade för en bedrift utöver det vanliga. Efter en imponerande grundserie växte laget ytterligare i slutspelet – och exploderade inför rekordpublik i finalen på Studenternas och vann klubbens första SM-guld sedan 1959.

Sandvikens IF, fotboll/damer

Fick en friplats i division ett – och visade att man var värd den. Med ett ungt, talangfullt lag höll man klassen hela serien och slutade på en sensationell andraplats efter att bland annat ha vunnit derbyn mot Gefle IF – det på hemmaplan på Jernvallen inför rekordpublik.

Hofors RS, fälttävlan/ponny

I tuff konkurrens med 28 andra lag tog Mathilda Lindblom, Wilma Lindgren, Filippa Nöjd, Ellen Kling och Vilma Paulsson hem SM-guldet. Imponerade stort med att ha samtliga ekipage felfria i det tuffa terrängmomentet och visade en enorm kamratskap under hela resan fram till guldet.

Gefle Gymnastikförening, truppgymnastik

Så sent som för två år sedan deltog klubben i SM i truppgymnastik med ett eget lag. Genom målmedvetenhet, stor träningsglädje och en härlig anda byggde man ett lag klarade att tävla på absolut högsta nivå i sporten – och i SM 2018 kom fullträffen när man vann SM-guldet.

ÅRETS ELDSJÄL

Christer Ringh, KF Heros

I tio års tid har Christer jobbat med att bygga upp föreningen. Han har därmed ordnat så att mängder av ungdomar och vuxna med olika typer av funktionshinder fått möjlighet att aktiviteter som de annars inte skulle få möjlighet till.

Jonas Lundblad, Gefle FF

Mr Freestyle i Gästrikland. Har efter den egna framgångsrika karriären aldrig slutat att brinna för sin sport. Hans positiva kraft och engagemang har gjort klubben till en förebild när det gäller ungdomsverksamhet och jämställdhetsarbete, vilket gjort att klubben fortsätter producera talangfulla åkare.

Inga Jansson, Valbo Gymnastikförening

87-åriga Inga har vigt sitt idrottsliv åt gymnastiken och varit ledare sedan 1972. Inga har sedan dess fortsatt att entusiasmera och engagera andra vilket gör henne till ett föredöme när det gäller sportens vision om friskvård, gemenskap och glädje.

Birgitta Osmund Eriksson, Torsåkers IF

Hon klev in för många år sedan när föreningen hade problem, men med engagemang och vilja har hon som lagbyggare fått föreningen att bygga en position på orten som berör många. Hon framstår som en förebild med sin ledargärning när hon gjort idrotten till ett socialt nav i Torsåker.

ÅRETS FÖRENING

KF Heros

Föreningen genomsyras av mångfald och har en förmåga att inkludera barn och ungdomar och ger dessa chansen till meningsfull, hälsofrämjande och socialt berikande idrottslig verksamhet. En förening som står för trygghet och utvecklar människor – inte bara genom den breda idrottsliga verksamheten.

Torsåkers IF

Den lilla föreningen med det stora hjärtat. Ledorden är glädje, gemenskap och stolthet – något som gör att den blivit ett kraftcentrum på orten genom den breda verksamheten med bingo, dans, marknad, cuper – och självklart det idrottsliga, där framgång byggts från grunden.

Gefle Kyokushin

Föreningen har en unik förmåga att parallellt nå stora framgångar den tuffa sporten fullkontaktskarate – samtidigt som man fostrar sina aktiva att visa vördnad och respekt. Något som gör den lilla klubben till ett stort föredöme när det gäller den inre verksamheten med gemensam värdegrund.

Sandvikens Gymnastik Avdelning (SGA)

I en tid då det blir viktigare och viktigare att barn och ungdomar rör på sig fyller Sandvikens GA en stor funktion. Klubben har över 800 ungdomar under 20 år i sin verksamhet – och ledarna som blir motor i verksamheten finns bland de egna unga.

ÅRETS LEDARE

David Laksola, Torsåkers IF

Har som tränare för herrlaget fört klubben från division sex till division tre. Ledde 2018 laget till serieseger i division fyra efter stor dramatik där han höll huvudet kallt och spelarna heta. Har självklart även ett stort engagemang totalt i klubben – och är även linjedomare i SHL.

Stefan Nilsson Netzén, Strömsbro IF

Är initiativtagare till projektet Strömsbro Akademi Flickfotboll +13. Akademin har genomfört en rad projekt med fokus på såväl fysisk som psykisk och social hälsa genom att jobba med kost-, hälso- och livsstilsfrågor. Allt i samverkan med skolan där deltagarna fått läxhjälp.

Marcus Larsson, Sandvikens IF

Klev in rollen som huvudtränare för det färska division ett-laget och svarade för en ledarinsats som ledde till både sportsliga framgång i det korta perspektivet – och en verksamhet med hållbarhet och satsning mot den verkliga eliten. Detta genom ett hundraprocentigt engagemang.

Johanna Pettersson, Skutskär IF

Den spelande tränaren som under sin andra del av karriären fick möjlighet att vara med om en unik satsning – och tog den. Johanna har varit den idrottsliga motorn i Skutskärs IF:s väg mot framgång – och fullbordade insatsen med att vara med och föra laget till SM-guld på Studenternas.

ÅRETS NYKOMLING

Victor Söderström, Brynäs IF/ishockey

17-åringen, som bara de verkligt initierade hade koll på, fick chansen i Brynäs I SHL under hösten. Det blev ett genombrott direkt och plötsligt framstår Skutskärskillen som en av de verkligt stora talangerna i svenska hockey. Mogen både på och utanför isen.

Skutskärs IF, bandy

Nykomlingen i damernas elitserie i bandy som tog för sig direkt. Gjorde en stark grundserie – och blev bara bättre och bättre i slutspelet. Till slut stod laget på hedersläktaren på Studenternas i Uppsala med SM-pokalen.

Louise Ekman, Gefle IF/friidrott

Höjdhopparen som plötsligt svävade uppåt i karriären. Förbättrade sitt personliga rekord med åtta centimeter och nådde 1,86 som bäst. Vann junior-SM – och framstår nu som Gävles hopp i mästerskapet U23EM på Gunder Häggstadion i sommar.

Adam Bergmark-Wiberg, Gefle IF/fotboll

Ett av få utropstecken i Gefle IF under säsongen 2018. Gjorde till slut åtta mål och passade till två och utvecklades kraftigt när han fick spela i nya positioner. S-å mycket att han efter säsongen köptes av allsvenskan Djurgården.

ÅRETS UNGDOM/JUNIOR

Saga Fältenhag, Högbo GIF/längdskidor

Ytterligare en talang från klubbens fina satsning. Stod för en succéinsats under ungdoms-SM där hon tog guld på 7,5 km och i sprint – och tillsammans med lagkamrater silver i stafett. Har fortsatt forsa fram i spåret den här säsongen vilket gick topplaceringar i den nationella juniorcupen.

André Högberg, SMK Gävle/motorcykel

Talangfull åkare som nådde framgångar både i motocross där han tog USM-medalj och i enskilda tävlingar som segern i Dalacrossen. Vann även ungdomsklasserna i endurotävlingarna Stångebroslaget och Gotland Grand National.

Maja Hansson, Sandvikens IF/fotboll

Mittfältaren som röstades fram som lagets MVP efter den framgångsrika division ett-säsongen. Hon är 17-åringen som sätter laget framför allt annat vilket gör att hon är given i startelvan.

Pontus Nyholm, Gävle GK/golf

Spelar på collegenivå i USA och har framgångar där, men gjorde ett starkt nedslag i Sverige under sommaren där han blev femma i lag-SM, sjua i lag-EM och vann bland annat Gefle Open på hemmaplan. Var nära att klara cuten i Europatourtävlingen Nordea Masters.

ÅRETS IDROTTSARRANGEMANG

Invigningen av Ugglebo Arena ”Prinsmatchen”

När Ockelbo HC till slut kunde inviga sin egen hockeyhall som gjorde man det med ett evenemang tillsammans med Ockelbo kommun som lyfte inte bara sporten utan hela orten. Med kunglig glans, där Prins Daniel fanns på isen med ett eget lag, skapade man en kväll att njuta av – och minnas.

Viken Indoor, orientering

De unga tävlingsledarna från orienteringsgymnasiet i Sandviken förvandlade en traditionell utomhussport till en publikvänlig inomhustävling i Bessemerskolan – men lyckades samtidigt behålla sportens tekniska utmaningar som testades av bland annat världsmästarinnan Tove Alexandersson.

Inomhus-SM, friidrott

Med Gavlehovshallens möjligheter fick Gefle IF chansen att arrangera SM inomhus – och visade att man är en arrangör av yppersta klass. Mästerskapet visade upp Gävles nya arena och var strålande marknadsföring inför den kommande sommarens U23EM på Gunder Häggstadion.

Göransson cup, fotboll

Kontinuerlig utveckling har gjort att Göransson cup nu är en av Nordens största turneringar i inomhusfotboll och Gästriklands överlägset största ungdomsevenemang. Med fokus på glädje, nyfikenhet och mångfald lockar Sandvikens IF lag från hela Sverige.

ÅRETS PRESTATION

Emil Bergkvist, Hofors MS/rally

Blev Gästriklands första världsmästare när han gjorde en hundraprocentig satsning på i klassen för tvåhjulsdrivna bilar. Hade en imponerande serie av placeringar i serien – och avslutade bästa sätt genom att vinna den sista deltävlingen i Turkiet och säkra JVM-titeln.

Skutskärs IF/bandy

Fullbordade en imponerande satsning av klubben när man som nykomling i damernas elitserie i bandy spelade sig fram till SM-finalen på Studenternas. Där kom den verkligen fullträffen när man vann guldet genom att besegra AIK med 3–2 inför rekordpubliken 5 198 åskådare.

Sara McManus, curling

Curlingspelaren som med sitt lag dominerade i världen under 2018. Nådde den absolut största framgången när hon vann OS-guldet i Pyeongchang efter seger mot hemmanationen Sydkorea. Fortsatte sedan med att ta VM-silver under våren – och vinna EM-guldet före jul.

Peppe Femling, skidskytte

Utsågs till startman i det svenska skidskyttelaget i OS och lade där grunden för en sensationell framgång. Med stabilt skytte och taktisk skidåkning såg han till att Sverige fick en perfekt start i det dramatiska loppet som slutade med en svensk guldknall.

ÅRETS IDROTTSPROFIL

Anders Bergström, Fyshuset

Den tidigare olympiska tyngdlyftaren, som fick kung Carl XVI Gustaf att resa sig och applådera under OS i Atlanta 1996, har aldrig sinat som kraftkälla. Med sin värme, kunskap och engagemang har han lyft unga idrottare under lång tid och hela tiden varit en sprakande marknadsförare av kraftsport, sin stad och sitt distrikt.

Martin Strömbergsson, fotbollsdomare

Gästrikland har under många år lyft den svenska idrotten med skickliga domare. Strömbergsson är dagens representant för domarkåren med sitt hyllade sätt att leda fotbollsmatcher där han kombinerar kunskap med social förmåga. Kom tillbaka efter skada och visade sin höga status i fotbollsallsvenskan där han bland annat dömde två Stockholmsderbyn, och även gjorde internationella insatser.

Nicklas Bäckström, ishockey

Valbosonen som blev en av världens främsta ishockeyspelare – men som aldrig glömmer sina rötter och är en ödmjuk marknadsförare av sitt hockeyursprung. Under sin elfte säsong i NHL nådde han sin största framgång när han med sitt Washington Capitals vann Stanley cup. Tog sedan den väldiga bucklan med hem till Gävle och till Nickback Arena i Valbo.

Sara McManus, curling

Framstår efter prestationerna under 2018 som Gästriklands mestas framgångsrika idrottskvinna genom alla tider. Detta efter OS-guld, EM-guld och VM-silver. Hennes lag utsågs sedan dessutom till bästa kvinnliga lag under OS i Pyeongchang. Hon kombinerar sin idrottsliga hetta med att ständigt vara en ambassadör för sin hemstad och sitt idrottsdistrikt.

ÅRETS IDROTTSKVINNA

ÅRETS IDROTTSMAN

Vinnaren av detta pris baseras på den 100-bästa lista som Arbetarbladet och Gefle Dagblads sportredaktion presenterade i december 2018. 

Vinnaren av detta pris baseras på den 100-bästa lista som Arbetarbladet och Gefle Dagblads sportredaktion presenterade i december 2018. 

Sara McManus, curling

Peppe Femling, skidskytte

Framstår efter prestationerna under 2018 som Gästriklands mestas framgångsrika idrottskvinna genom alla tider. Detta efter OS-guld, EM-guld och VM-silver. Hennes lag utsågs sedan dessutom till bästa kvinnliga lag under OS i Pyeongchang. Hon kombinerar sin idrottsliga hetta med att ständigt vara en ambassadör för sin hemstad och sitt idrottsdistrikt. 

Utsågs till startman i det svenska skidskyttelaget i OS och lade där grunden för en sensationell framgång. Med stabilt skytte och taktisk skidåkning såg han till att Sverige fick en perfekt start i det dramatiska loppet som slutade med en svensk guldknall.  

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn